tiistai 14. marraskuuta 2017

Storyline kontekstuaalis - pedagogisessa viitekehyksessä


Motivaatio (Meriläinen, M. &Piispanen, M. 2017, 69-82) - mikä mielenkiintoinen aihe meitä tänään puhuttikaan! Yksinkertaista, eikö vain -innostunut opettaja luo kiinnostavia ja innostavia oppimisen mahdollisuuksia, aikoja, tiloja ja paikkoja, varmistaa taitavalla suunnittelulla ja oikea-aikaisella ohjauksella kaikkien oppimisen ja tekee oppimisesta helppoa oikeanlaisten tukitoimien avulla!



Iloa ja innostusta kieltenopiskeluun -koulutuksessa sukellettiin kolmannella kerralla autenttisiin oppimiskonteksteihin OPS 2014- viitekehyksessä. Tosielämän ilmiöt, lasten ikäkausi ja kiinnostuksen kohteet sekä arjen tavat toimia ja olla nousivat keskiöön, kun pääsimme tutustumaan Storyline -menetelmään Ilona Leimun, kokkolalaisen kielikylpyopettajan, taitavassa ohjauksessa. 

Oppimisympäristö rakentui lukuisten tarinoiden ja esimerkkien sekä käytännön toteutusten avulla todelliseksi aarrearkuksi ja Ilonan asiantuntijuus, innostus ja pedagoginen ajattelu virittivät opettajat syvällisiin keskusteluihin.

Storyline edustaa opetussuunnitelmaa parhaimmillaan -se eheyttää, osallistaa, kehittää laaja-alaisen osaamisen taitoja, innostaa, kiinnostaa ja mahdollistaa syvällisen oppimisen, sillä opittujen asioiden äärellä viivähdetään niin kauan, että kaikilla on mahdollisuus oppia ja osata -opettajan taitavassa ohjauksessa. Kaikki nämä asiat tekevät siitä myös loistavan kielenopetuksen menetelmän. Päivän aikana näimme lukuisia videoklippejä, joiden avulla tuli näkyväksi tarinoiden keskeisen kieliaineksen luonteva käyttö  luonnollisissa oppimisen konteksteissa -ei siis sanoja sanojen vuoksi vaan sanoja, jotta voin kommunikoida luontevasti tilanteessa kuin tilanteessa.

Arvioinnin kysymyksiin haettiin ja löydettiin vastauksia kontekstuaalis-pedagogisesta mallista (Piispanen, M. & Meriläinen, M. 2017, 64-83.) jossa arvioinnin lähtökohtina ovat oppimisen näkyväksi tekeminen ja oppimisen ja osaamisen osoittamisen mahdollistavien oppimisympäristöjen suunnittelu ja toteuttaminen. Ilonan sanoja lainaten -Kaikkien pitää edistyä ja minun pitää mahdollistaa se!

Ihana, voimauttava päivä -paljon yhdessäoloa, keskustelua, oivalluksia ja ennen kaikkea oppimisen iloa, riemua ja innostusta -The Early Bird gets the Word -Iloa ja innostusta kieltenopetukseen -literally!

Jos et päässyt mukaan, ei hätää -tallensimme Ilonan innostavan puheenvuoron, osue hysyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.